סגור

פיקל־מה? חדש על המגרש

הספורטאי הישראלי דקל בר נאלץ לזנוח קריירה בטניס בגלל פציעה אבל מצא את מקומו בפיקלבול, ענף שהוא שילוב של טניס, בדמינגטון ופינג פונג. עם תואר טרי בטורניר בליגה האמריקאית הוא מקדם גם מיזם תיירותי

סוף השבוע האחרון היה מרגש עבור דקל בר. שלל אתרי אינטרנט וכן מספר לא מבוטל של קבוצות פייסבוק דיווחו כי הספורטאי הישראלי התמיר והחסון, המתנשא לגובה של 1.91 מטר, ניצח בגמר הזוגות המעורבים בטורניר פיקלבול (Pickleball) יוקרתי שהתקיים במסה, אריזונה. זאת לאחר שהוא ובת זוגו למשחק, ויויאן דיוויד, גברו על צמד שחקני פיקלבול אחר שניסה להתמודד מולם.


בעמוד הפייסבוק של בר הופיע קטע וידיאו בו הישראלי אוחז במחבט בשתי ידיו ומנחית מכת בקהנד עוצמתית ומנצחת שהגיעה מיד לאחר הגשה לא פחות מרשימה. הקטע שהוצף ברשתות החברתיות, שודר גם ללא הרף בחלק מרשתות השידור האמריקאיות המובילות והגדולות.

1 צפייה בגלריה
פנאי שחקן הפיקלבול הישראלי דקל בר
פנאי שחקן הפיקלבול הישראלי דקל בר
שחקן הפיקלבול הישראלי דקל בר. ניצח עם שותפתו בגמר הזוגות המעורבים בטורניר באריזונה
( Getty Images)
אם בשלב זה אתם תוהים מהו לעזאזל משחק פיקלבול, אתם לא לבד. מדובר במשחק שעל פי כל המקורות, הומצא לפני 57 שנים כאשר שלושה אבות אמריקאים שנפשו בקיץ עם ילדיהם על אי סמוך לסיאטל, חיפשו דרך מקורית להעסיק את הזאטוטים המשועממים. לצורך העניין גויסו מחבטי טניס שולחן, מגרש בדמינטון וכדור פלסטיק. מטרת המשחק היתה פשוטה ודומה לזו של הטניס: פשוט להעביר את הכדור מעבר לרשת. האגדה מספרת שהמשחק המאולתר ככל הנראה קיבל את שמו בזכות הכלב של אחד האבות, הסנטור האמריקאי ג’ואל פריצ’רד, שכינויו של כלבו היה “פיקלס” (חמוצים בתרגום מאנגלית) ותחביבו היה להביא את הכדורים שעפו לכל עבר.
כיום, ולאחר מתיחת פנים רצינית שעבר בעשור האחרון שבין השאר כללה פיתוח של ציוד ייעודי לתחום (מחבטים, כדורים ומגרשים קטנים ומותאמים הכוללים גם רשת נמוכה יותר מזו של הטניס), אותו משחק מאולתר שנולד במהלך חופשה הפך להיות אחד הטרנדים הספורטיביים החמים בארה”ב ואולי אף בעולם. לאורה גיינור, יועצת השיווק של התאחדות הפיקלבול האמריקאית, מספרת כי קרוב ל־5 מיליון אמריקאים עוסקים כיום במשחק באופן פעיל ושוטף. לדבריה, רק בשנתיים האחרונות התחום חווה צמיחה בלתי נתפסת של 39.3% במספר העוסקים בו.

הסלבריטיס כבר מכורים

דחיפה עצומה הגיעה ככל הנראה משועיה וסלבריטאיה של ארה”ב שאימצו את המשחק לאחוזותיהם. מסופר כי כתבים המתינו לא פעם ללאונרדו דיקפריו שיסיים משחקי פיקלבול מורטי עצבים, שביל גייטס לגמרי התמכר לעניין וכי אמל קלוני נוהגת להכריח את בעלה גורג’ קלוני לשחק באופן תכוף. זהו רק קצה הקרחון ברשימה מאוד ארוכה של ידוענים שכוללת נשיאים לשעבר ודמויות בולטות מתעשיית הספורט, הפיננסים והקולנוע שהתמכרו לענף. “הוא כיפי, חברתי וידידותי למשתמש”, מסבירה גיינור, “והחוקים שלו מאוד פשוטים”.
אבל טירוף הפיקלבול אינו רק נחלתה של ארה”ב. המשחק כיום נוכח ב־70 מדינות ברחבי העולם ורשימה זו הולכת ומתרחבת מדי כמה חודשים. קברניטי הענף אף מעזים ודוחפים במרץ את הכללתו העתידית במשחקים האולימפיים. “אם הברייקדאנס בדרך למשחקים, אז מדוע שהענף שלנו לא יהיה שם?”, הם אומרים ומצליחים לשכנע בינתיים את כל מי שמוכן להאזין להם. נראה שהפיקלבול נמצא על מסלול די מבטיח עבור ענף שרבים לא שמעו עליו בכלל.
הפיקלבול גם חי ובועט אצלנו בישראל, ונראה כי בשנים האחרונות חלק ממתחמי הטניס המקומיים אימצו אותו בחום אל חיקם. “מרכזי הטניס והחינוך הבינו את הפוטנציאל הטמון במשחק והקימו מתחמי פיקלבול בחיפה, רמת השרון, יפו, תל אביב וקריית אונו”, נכתב באתר מרכז הטניס הישראלי. “בכל מרכז קיים רכז ייחודי שמעביר אימון פיקלבול”, הם מבטיחים שם.
מרכזי הטניס אינם לגמרי לבד במערכה. בשנה האחרונה גם עיריית רמת גן הבינה לאן נושבת הרוח הספורטיבית החדשה ובפרסומיה בישרה על הקמתם של שני מגרשי פיקלבול בסמוך לגדת נחל הירקון, בתמיכתו של ראש העיר כרמל שאמה הכהן. בקצב הגידול והתפוצה הנוכחי של הענף, סביר יהיה להניח שבשנים הקרובות ערים נוספות ברחבי הארץ יצטרפו לחגיגה ויכריזו על הקמתם של מגרשים ייעודיים בשטחן.
זמינותו ופשטותו של הפיקלבול הן חלק בלתי נפרד מהקסם שמושך אליו רבבות שחקנים חדשים ברחבי העולם מדי חודש. במיוחד העובדה שהוא “מיועד אף לאלו שהם לא ספורטאים דגולים”, כפי שנכתב באתר מרכזי הטניס והחינוך הישראלי. “השחקנים יכולים לפטפט תוך כדי משחק וגם כשמשחקים אותו באופן אגרסיבי, כמעט שאין בו פציעות”.
זו גם אולי אחת הסיבות המרכזיות שמשכו את בר למשחק. אחרי שנים ארוכות שבהן רדף אחר קריירה הישגית בטניס, הוא סבל מפציעה ממושכת באזור בטנו שהרחיקה אותו לצמיתות מהתחום שבו גדל. הפיקלבול, כך התברר, היה המזור. אח של חבר קרוב הזמין אותו לארה”ב להתנסות בענף המתעורר, ובר גילה להפתעתו ולשמחתו כי במהלך משחקי הפיקלבול, פציעתו הישנה אינה מהווה כלל בעיה. אף שבאותם ימים כבר שקד על ספסל הלימודים במרכז הבינתחומי, בר החליט לתת צ’אנס לפן המקצועני של הפיקלבול ובחסות הקורונה, נשאר להתחרות ולהתאמן בארה”ב.

לנפוש ולשחק בכל העולם

אפשר היה לכתוב באופן קלישאתי שהשאר הוא היסטוריה, אך בימים אלו בר, שהפך להיות משחקניה המובילים של ה־Association of Pickleball Professionals (ליגת ה-APP), כותב את שלו ואף מסייע לכתוב את זו של הענף ולקחת אותו, ביחד עם הקריירה המתפתחת שלו, הכי רחוק שניתן.
כמה רחוק? תשובתו הטובה ביותר של בר לשאלה הזו היא בעצם המיזם התיירותי שאותו הקים, Pickleball Getaways, ביחד עם חברו, המדורג מספר 1 בעולם, בן ג’ונס. השניים מציעים לקחת את לקוחותיהם לנפוש ולשחק פיקלבול בכל רחבי תבל. באופן לא מפתיע, המקומות לחופשה הקרובה שהם מציעים בפורטוגל, אזלו לחלוטין.