_____-______...

 גליון לפרשת תולדות | הרב אליעזר קשתיאל

לכל האנשים היקרים אשר זוכים 'ליגיע כפיהם כי תאכל אשרייך וטוב לך'.
אנו זוכים שהרב הולך ומתפרסם בקרב הציבור ועומס מבורך נוצר ע"י הפניות האישיות והכלליות שנעשות לרב.
במחשבה, ייעוץ והכוונה של הרב הקמנו את האתר כ'בית' לתורתו והתקשרותו של הרב עם כל עם ישראל.
ייעודו של האתר וניוזלייטר ליצור הנגשה וקשר ראשוני עם הרב
ע"י שליחת שאלה הלכתית ואמונית, בקשה לשיעור או כל דבר אחר.

למעוניינים להצטרפות לעידכונים אונליין בקבוצת WHATSAPP - לחצו כאן!
נשמח לעמוד לרשותכם תמיד בכל עניין ונושא, מוזמנים ליצור עמנו קשר ונשתדל להשיב בהקדם.
צוות  קוראים נבון – הוצאה לאור.
ספירת-העומר

המנהיג נשאר מאחורה | הרב אליעזר קשתיאל

עשו - האדם השלם

פרשת תולדות, בעיקר בתחילתה, מאוד מחדדת את ההבדלים בין יעקב לבין עשיו, כבר מזמן היותם בבטן אימם. הפרשה יוצרת הנגדה והשוואה ברורה בין עשיו ליעקב בהילוך איטי ותיאורים מדויקים[1]:
"וַיֵּצֵא הָֽרִאשׁוֹן אַדְמוֹנִי כֻּלּוֹ כְּאַדֶּרֶת שֵׂעָר וַיִּקְרְאוּ שְׁמוֹ עֵשָֽׂו:"
עשיו יוצא ראשון מהבטן. הוא מרגיש מוכן לצאת והוא מחכה לזה. עשיו מרגיש צורך לצאת מפני שכולו אדרת שער, הוא מלא שערות כאדם מבוגר. הוא לא צריך את בטן אמו, הוא כבר בוגר. אדם הרואה אותו יודע שיש כאן מישהו שלם, בוגר ועשוי לגמרי. רש"י אומר שכשמו כן הוא, עשיו- מלשון עשוי, מוכן. לילדים רגילים יש תחושה שיש להם עוד הרבה מה לצמוח, אך לעשיו יש תחושה אחרת, שהוא כבר שלם ומוכן. הגימטרייה של עשיו היא שלום, אצלו הכל מושלם.
בגלל שעשיו מקרין סביבו הרגשה שהוא שלם, עשוי ומוכן, הוא ישר יוצא מהבית. אין לו למה לחכות, בהזדמנות הראשונה הוא יוצא החוצה. מי שחושב שהוא שלם, השם שלו אומר את זה, והתחושות שלו אומרות לו שהוא שלם. אדם כזה לא חושב שיש לו חסרונות. אם היו לו חסרונות הוא היה מנסה להשלים את החסרונות שלו, אבל בגלל שהוא חושב שהוא שלם, אז הוא יוצא לשדה ונהיה שם איש יודע ציד. על מנת לצוד בעלי חיים, צריך להכיר בבעלי החיים את נקודות התורפה, את הדרך לצוד המיוחדת לצוד כל אחת ואחת. אדם הרואה את עצמו כמושלם, יודע לזהות את החסרונות ואת נקודות התורפה באחרים. הוא מזהה את נקודת החיסרון של האדם, מה חסר לו, וכך הוא יודע כיצד להפיל אותו. זה נכון גם לבעלי חיים וגם לבני אדם. רש"י אומר בהמשך הפרשה שעשיו היה צד נשים, הוא היה מזהה את נקודת החיסרון שלהם. הוא היה צד אנשים, ציד בפנים. הוא כל הזמן עסוק בחסרונות הזולת, מפני שהוא שלם ועשוי- אין לו לאן להתקדם.
דוקא אדם מעוצב, הוא אדם מאד עצוב. אם אדם מעוצב כבר, אין לו לאן להתקדם, כולם נופלים לפניו[2]:
"וַיָּבֹא עֵשָׂו מִן הַשָּׂדֶה וְהוּא עָיֵֽף:"
עשיו מגיע מהשדה עייף. הציד מעייף אותו מפני שהציד גורם לו להשתרש מתודעה של מושלמות. בציד אין לו כבר עניין בעשייה. אין לו את הרגשת מיצוי האתגרים, מפני שאין לו לאן להתקדם. אין דבר שהוא לא יכול לכבוש. עשיו מצהיר על עצמו שהוא עייף. ויותר גרוע[3]:
"וַיֹּאמֶר עֵשָׂו הִנֵּה אָנֹכִי הוֹלֵךְ לָמוּת וְלָמָּה זֶּה לִי בְּכֹרָה:"
עשיו מלא תחושת חידלון. הוא אדם עצוב המחפש הנאות ותנחומים בשביל להפיג את המצוקה שלו, את ההרגשה של חוסר ההתקדמות. עשיו בז לבכורה. אדם הבז, הוא לא אדם שמח, הוא אדם ממורמר. תחושת השלימות מציקה לו.

יעקב מרגיש חסר

יש אדם מסוג אחר, אדם היוצא שני מהבטן[4]:
"וְאַֽחֲרֵי כֵן יָצָא אָחִיו וְיָדוֹ אֹחֶזֶת בַּֽעֲקֵב עֵשָׂו וַיִּקְרָא שְׁמוֹ יַֽעֲקֹב וְיִצְחָק בֶּן שִׁשִּׁים שָׁנָה בְּלֶדֶת אֹתָֽם:"
יעקב לא ממהר לצאת. הוא יוצא רק בעקבות היציאה של הראשון, בתור שני. גם כשהשנים יחלפו ורבקה תגיד ליעקב ללכת לקבל ברכה מיצחק במקום עשיו, יעקב יגיד[5]:
"וַיֹּאמֶר יַֽעֲקֹב אֶל רִבְקָה אִמּוֹ הֵן עֵשָׂו אָחִי אִישׁ שָׂעִר וְאָֽנֹכִי אִישׁ חָלָֽק:"
במשפט הזה יעקב אומר שיש לי עוד הרבה מה לגדול, לצמוח, הוא עדיין מרגיש חסר.
---
[1] ספר בראשית, פרק כ"ה, פסוק כ"ה.
[2] ספר בראשית, פרק כ"ה, פסוק כ"ט.
[3] ספר בראשית, פרק כ"ה, פסוק ל"ב.
[4] ספר בראשית, פרק כ"ה, פסוק כ"ו.
[5] ספר בראשית, פרק כ"ז, פסוק י"א.

מטעמים לפרשת תולדות - לשמיעה ולהורדה 

סוגיית בכורה – יעקב ועשיו / חשמונאים ויוונים | הרב אליעזר קשתיאל

בתכונת יעקב שבאופן טבעי הוא מאחר.
הוא יוצא שני בלידה. הוא יוצא לשדה אחרי עשיו (רבקה דחפה אותו בכח). הוא אומר לעשיו בפרשת וישלח שהקצב שלו איטי יותר.
אומר המהר"ל שיש פה ויכוח מה זה נקרא בכור.
אומות העולם אומרים שבכורה זה שהתגובה הראשונית הכי מהירה של האדם היא הכי בריאה בחיים. אל תברר, תגיב מהר, אינטואיטיבית. ככה זה בטבע. הראשון מנצח. הוא צד ראשון. לצוד זה להגיב מהר מאוד.
יעקב / עם ישראל מסביר את מושג הבכורה אחרת.
בכור זה לא מי שהגיב ראשון אלא מי שחותר אחרי הכוונה הראשונה.
הראשון שמצליח לזהות מה השורש. מה הראשית. סוף מעשה במחשבה תחילה.
רש"י המשיל את זה לשפופרת. מי שיצא ממנה אחרון בעצם נכנס אליה ראשון. הבכורה זה מי שמצליח לחשוב על התכלית. על המטרה. הבכור לא מגיב מיד אלא חושב קודם מה המטרה.
יעקב לא מגיב מיד, אלא חושב מה מצופה ממנו. מה הקב"ה רוצה שהוא יעשה. לכן יעקב יושב ולומד. הוא הולך לשם ועבר, הולך לאבותיו. לומד מהשורשים. 
הרבה פעמים המילה הראשונה שאנחנו רוצים להוציא מהפה ולענות, היא לא המילה הנכונה. צריך לעצור רגע ולחשוב.
חז"ל אומרים שהיוונים היו תרבות מאוד עוצמתית. הם החשיבו מאוד את האינסטינקטים של האדם. את חש משהו, לך איתו. רוץ עם ההרגשה שלך.
ר' ישראל סלנטר אומר שלפני שאתה אומר משהו תחשוב עליו כמה פעמים. זה מאפשר לנו להיות יותר פנימיים. אמנם מתנהלים יותר לאט אבל זה הרבה יותר נכון וחכם.
בעצם קבלת הבכורה אנחנו מתעלים לדרגה גבוהה יותר מהמלאכים ולכן יעקב מנצח את המלאך. המלאך מבצע. אנחנו חושבים מה הקב"ה רצה. מזהים מה מטרתו. לכן התורה מצווה אותנו להיות תמימים. לחשוב כל הזמן מה הקב"ה רוצה.
את השבת אנחנו לא ממהרים להוציא. היא היום של יעקב אבינו. אנחנו רוצים לחשוב עוד מה המניע שלנו לקראת השבוע הקרוב. זה הזמן שבו אנו שרים אל תירא עבדי יעקב. מתוך זה ניתן לצאת לששת ימי המעשה.

מטעמים במידות ובתרבות  - לשמיעה ולהורדה 

'הלכות סעודה שלישית | הלכות שבת'

לחץ כאן!

לפרוייקט 'שיכתובי שיעורים' - מערכת 'קוראים נבון' פונים לכל מי שיש לו שיעורים משוכתבים או כל שיעור שהועבר ע"י הרב ברחבי הארץ שיעביר אותו אלינו לצורך העלאה לאתר כשיכתוב או כשמע.
לשליחה לחץ כאן!