_____-______...

 גליון לפרשת וארא | הרב אליעזר קשתיאל

לכל הלומדים היקרים אשר זוכים 'ליגיע כפיהם כי תאכל אשרייך וטוב לך'.
אנו זוכים שהרב הולך ומתפרסם בקרב הציבור ועומס מבורך נוצר ע"י הפניות האישיות והכלליות שנעשות לרב.
במחשבה, ייעוץ והכוונה של הרב הקמנו את האתר כ'בית' לתורתו והתקשרותו של הרב עם כל עם ישראל.
ייעודו של האתר וניוזלייטר ליצור הנגשה וקשר ראשוני עם הרב
ע"י שליחת שאלה הלכתית ואמונית, בקשה לשיעור או כל דבר אחר.

למעוניינים להצטרפות לעידכונים אונליין בקבוצת WHATSAPP - לחצו כאן!
נשמח לעמוד לרשותכם תמיד בכל עניין ונושא, מוזמנים ליצור עמנו קשר ונשתדל להשיב בהקדם.
צוות  קוראים נבון – הוצאה לאור.
ספירת-העומר

משמעות עשרת המכות כהכנה לתורה | הרב אליעזר קשתיאל

מחנות השמדה ומחנות כפייה

שבע מתוך עשרת המכות נמצאות בפרשת השבוע שלנו. עשרת המכות אינן רק על מנת להכאיב למצרים ולהפעיל עליהם לחץ שיוציאו את בני ישראל, מפני שלשם כך הקדוש ברוך הוא היה עושה מעשים קצרים ופשוטים במהירות ובחדות. המכות ירדו על מצרים בשביל לומר אמירה ולמסור מסר מסוים.
בתחילה, האמירה הזו מופנית כלפי המצרים, מצרים היא מדינה מתורבתת עם שלטון מסודר ומלכות מרשימה. יש בה אנשים חכמים, כוהנים וסופרים. היא אחת הממלכות החשובות והמרכזיות בעולם. בכל זאת, האומה הזו הגיעה לסיטואציה שהיא משעבדת עם שלם וגוזרת עליו גזירות קשות.
במכה הראשונה, מכת דם, היאור כולו הופך לדם. המכה הזו נותנת מראה מדויקת של המצרים כלפי עצמם. העם המצרי הפך את היאור לבית מטבחיים, רבבות ילדים ותינוקות הושלכו ליאור[1]:
"כָּל הַבֵּן הַיִּלּוֹד הַיְאֹרָה תַּשְׁלִיכֻהוּ"
כל היאור הזה מלא בשפיכות דמים, הוא מחנה השמדה גדול. מכת דם היא תמונה מדויקת של מה שקרה, שהנהר כולו הפך לשפיכות דמים. כיצד אומה מתורבתת יכולה לשתות מים מהיאור, לכבס בו בגדים, לרחוץ בו ולהשתמש בו, כשהם רואים שבכל יום שוחטים בו ילדים?! במכת דם היאור מוכה שבע ימים, והמצרים מבינים את גודל העוולה שלהם. כיצד אפשר להמשיך בשגרת החיים על היאור? המצרים לא רואים שיש כאן מחנה השמדה? איזה מן אנושות זו? זו התרבות הגדולה, המדינה המהוללת, הדת החשובה, המדע המפותח האמנות המתקדמת של מצרים?
----
[1] ספר שמות, פרק א', פסוק כ"ב.

עשר המכות - השחיתות המכה והמסר המדוייק | הרב אליעזר קשתיאל
0

חשיבות הבחירה החופשית אצל האדם | הרב אליעזר קשתיאל

המהלך של יציאת מצרים מתחיל ממעמד הסנה. נקודת המוצא היא לא במצרים אלא בהר חורב. זאת אומרת שהמניע של יציאת מצרים היא רצון הקב"ה לתת לעם ישראל את התורה. "תעבדון את האלהים על ההר הזה". העיקרון הזה חוסר לאורך כל הפרשות. משה תמיד אומר לפרעה שלח את עמי ויעבדוני. פרעה בסוף כבר מוכן שכל עם ישראל ייצא רק שישאירו את הצאן והבקר אבל משה מסרב. אנו יוצאים כדי לעבוד את ה' וצריך בשביל זה את הצאן. אנחנו יוצאים מעבודה כדי לעבוד. מעבודת פרך לעבודת ה'. לכן משה דן עם הקב"ה על השמות. כל נושא השמות של הקב"ה הוא כדי להבהיר שהיציאה ממצרים היא על מנת לקבל את התורה. משה חווה בחורב מעין מעמד הר סיני. פרעה מסרב כי הוא לא מכיר את האלהים של ישראל. חז"ל אומרים שפרעה הכיר את כל האלים בעולם אבל את הקב"ה הוא לא הכיר.
הקב"ה קורא בפרשה לעם ישראל "בני בכורי ישראל".  למה בכור? היו עמים עוד לפנינו. מסביר המהר"ל שכשבכור נולד אז זו מהפכה במשפחה. פתאום ההורים צריכים לדאוג לילד ולא לעצמם. המהות שלנו כבני אדם זה להיות הורים. האדם נוצר כדי להיות אב. לכן זה השורש הראשון בשפה שלנו. האדם נועד להביא חיים. ככה זה עם ישראל. עד שהוא לא קיבל את התורה לא יכלו להבין מה מהות העולם. בזכות עם ישראל ירדה תורה לעולם. עם ישראל הוא כמו הבן הבכור. זה הראשית. עכשיו ניתן להבין את המציאות בעולם. לכן השורש של כל יציאת מצרים היא הופעת הבכורה הזאת. אם מצרים לא יפעלו בכיוון וישחררו את ישראל אז מתים להם הבכורות.

שיכתובי שיעורי הרב קשתיאל 
מטעמים לפרשה - לשמיעה ולהורדה 
'ואת הצנועים חוכמה' | מהדורה נרחבת - כריכה קשה
פרוספקט-את-ה...
בעקבות בקשות רבות של הציבור - יצא במהדורה מורחבת ובכריכה קשה
מחיר - 25 ש"ח [לא כולל משלוח]
*משלוח תוך 14 ימי עסקים. 

מטעמים במידות ובתרבות  - לשמיעה ולהורדה 

'שכר עבודה בשבת'

לחץ כאן!