וילה מפוארת באמצע שום מקום: כך הפכו שטחי האש של צה"ל לשטחי הפקר בידי הפלשתינים

שטחי אימונים באש חיה ביו"ש שצה"ל נטש, מתמלאים בבנייה פלשתינית בלתי חוקית • מאז 2009 חל זינוק של כ־440% במספר המבנים הלא חוקיים בשטחי האש • באמצע שום מקום, קרוב מאוד למרכז הארץ, מוקמים רצפים של יישובים פלשתיניים • הצצה למערב הפרוע החדש

ראש מועצת שומרון יוסי דגן. "יש כאן יד מכוונת לבנייה במקומות אסטרטגיים" . צילום: נעמה שטרן

בלי תכנון מוקדם מצאנו את עצמנו יושבים במרפסת בכניסה לווילה המרשימה שהוקמה בצורה לא חוקית בשטח אש ישראלי, כשלושה קילומטרים מראש העין בצד השני של הגדר.

"כנסו כנסו", אמר נאזם, בנקאי מדובאי, ואנחנו לא הצלחנו לסרב בנימוס, ובמשך כעשרים דקות שוחחנו יחדיו באנגלית בעודנו לוגמים קפה רותח. איתן מלט, סייר הקרקעות של מועצת שומרון שמתגורר בחווה לא הרחק משם, תמר סיקוראל ומנש שמואלי, אנשי תנועת רגבים, ואני - בחצר בית מפואר ולא חוקי באמצע שום מקום, במרחק יריקה ממרכז הארץ.

שטחי האש שהפכו לשטחי הפקר ומתמלאים בבנייה פלשתינית// גוש מערבא

"נולדתי וגדלתי כאן, בכפר דיר בלוט", סיפר לנו נאזם. "התחלתי לעבוד בישראל בתור פועל בניין, והיום אני בנקאי ועוסק בנדל"ן. 11 חודשים בשנה אני נמצא בדובאי וחודש אחד כאן. בני הגדול, מתוך חמישה, ילמד בשנה הבאה באוניברסיטה האמריקנית ברמאללה, ובינתיים אנחנו נחים. כמעט שלא יוצאים לשום מקום. רק נהנים מהשקט והשלווה. האמת", אמר והצביע מערבה, "שהבנק שבו אני עובד, HSBC, מחזיק בסניף בתל אביב".

אתה יודע שהמקום הזה בעייתי קצת לבנייה, אמרתי והוא טען שלמד זאת בדיעבד. "קניתי את הקרקע הזו ב-2017 מדוד של אשתי שגר ברמאללה, הוא הבעלים של כל הקרקע באזור. יש לנו בעיות מהממשלה. כשהם הגיעו הייתי בבנק וראיתי אותם במצלמות האבטחה. בפעם אחרת דיברתי עם האיש מהממשלה (המנהל האזרחי, ח"ג) והוא המליץ לי לפנות לעורך דין. אני לא יודע מה לעשות. גם אנחנו צריכים לגור איפשהו".

לפתע הפר את השקט רעש של אופנוע ורוכב ללא קסדה חלף על פני הבית, על כביש העפר. הוא נעצר ליד הרכב שבו ישבו אור בר כוכבא ואמציה גוטליב, סיירי קרקעות של המועצה האזורית שומרון. הוא שוחח עמם במשך דקה או שתיים והסתובב. "מה האופנוען רצה ממך? הוא בדק מי אנחנו ומה אנחנו עשינו?", שאלתי את אור, וזה חייך חיוך רחב. "ברור שזה גם היה סייר, אבל היתה גם סיבה פרקטית. הוא הציע לנו לנסוע כמה מאות מטרים ולקנות אלכוהול וסמים". האסלאם, מתברר, עדיין לא הגיע לשטח האש הישראלי.

מבנה אחר מבנה תוך התעלמות מאתרים ארכיאולוגיים מתקופת המשנה, צילום: נעמה שטרן
מימון מאירופה ומהמפרץ, צילום: נעמה שטרן

תופעת שטחי האש ביהודה ושומרון היא אחת המוזרות ביותר באזור, מכיוון שפעמים רבות מדובר במערב פרוע לכל דבר ועניין. בעוד בשטחי C, בשליטה ישראלית מלאה, ובשטחי A ו־B, בשליטה פלשתינית אזרחית מלאה, החוק נאכף בצורה כזו או אחרת, אף שמדובר בשטחים מלאי קריצות עין ועיגולי פינות, שטחי האש הינם אזורים ללא חוק, רחוקים מכל עין ומלאים בפשע מכל סוג שאותו אתם מסוגלים לדמיין.

מימון מאירופה ומהמפרץ

שטחי האש מתפרסים על שטח של כמיליון דונם, אזור עצום בגודלו ביהודה ושומרון. לשם השוואה, כל שטחי C הינם 3.8 מיליון דונם. רוב שטחי האש ממוקמים בשדרה המזרחית של גב ההר ומיעוטם באזור קו התפר במערב יו"ש.

חרף העובדה שמדובר בשטחים שבהם חל איסור לבנות, הפלשתינים מבצעים בשטח לא מעט בנייה בלתי חוקית, חלק במימון של האיחוד האירופי, מדינות וקרנות אירופאיות, מדינות המפרץ ועוד. מטרתם הרשמית היא להשתלט על השטח כחלק מתוכנית פיאד. מאז 2009 חל זינוק במספר המבנים הבלתי חוקיים בשטחי האש בכ־440%, ומספרם עמד נכון ל־2022 על 3,738. באמצעות מימון זר, מכשירה הרשות הפלשתינית רשת של דרכים חקלאיות, מקימה תשתיות חשמל, מים, בתי ספר ומבני ציבור על מנת לקבע את הבנייה הספורדית ולהפוך אותה ליישוב קבע.

חודשים ספורים לפני הסיור הנוכחי הגענו לשטחי האש 917 ו־918 בדרום הר חברון, אזור שמכונה על ידי הפלשתינים ופעילי השמאל "מאספר יטא". שטח אש 917 הוא המפורסם יותר, ומיועד לפינוי בעתיד מכיוון שמדובר בשטח אש פעיל לכל דבר ועניין.

מדי פעם מגיעים לאזור לוחמי צה"ל ומבצעים אימונים בירי חי בין הבתים של הפלשתינים, שנבנו שלא כחוק. הפלשתינים ופעילי השמאל טוענים כי הם הגיעו למקום לפני שהוא הפך לשטח אש, ואילו בישראל אומרים בתוקף שלא כך הדבר.

בניגוד לשטחי האש העצומים שנמצאים בצד המזרחי של יו"ש, שטחי האש בצד המערבי קטנים וצנועים בהרבה. שטח אש 203 הוא מובלעת קטנה במרחק יריקה מראש העין, ומופרד באמצעו. בצד הדרומי נרשמת בנייה בלתי חוקית מאסיבית, חלקה בתוך אזור צו איסור בנייה צבאית באדמות מדינה, פלישות חקלאיות, פריצות דרכים, הכשרות קרקע ושריפות אדירות של פסולת אלקטרונית וצמיגים, תופעה שחווים תושבי ראש העין מדי יום. בשנה שעברה תועדו 186 מבנים בלתי חוקיים באזור זה.

מפדואל ניתן לראות היטב את ההשתלטות של הכפר הסמוך, דיר בלוט, על השטחים הפתוחים כצעד אסטרטגי. על השלוחה שמפרידה בין היישוב בית אריה לפדואל, נבנו כל כמה מאות מטרים מבנים. כמו בסרגל מתחו הפלשתינים מבנה אחר מבנה על מנת להגיע לצד השני של רכס צרדה, מתקדמים לכיוון נחל שילה, דרך השומרון, למרכז הארץ, ומתעלמים מאתר ארכיאולוגי מתקופת המשנה.

בנייה פלשתינית על שטחי אש. ברוך הבא למערב הפרוע, צילום: נעמה שטרן

בשטח האש הסמוך נבנתה שכונת וילות מפוארות. באמצע שום מקום, קרוב מאוד למרכז הארץ, נבנו מבנים גדולים ומרשימים. אבן ירושלמית, עציצים ודשא סינטטי הקיפו בית חדש למראה. החלק האחורי של הווילה לא נראה לעין, אך כלל לא מופרך להניח שהיא כוללת בריכה ביתית ופינוקים נוספים. השיחה עם נאזם גם סיפקה תג מחיר לנכס בשכונה המפוארת: 1.2 מיליון שקלים. "אתה יודע מה אתה יכול לקנות במחיר הזה בראש העין, פה ממול?". הוא לא ידע. כשאמרתי לו שגם חדר לא ניתן לממן במחיר הזה הוא הסתכל עלי בהלם.

יד מכוונת

"אף אחד לא יכול לטעון שמדובר בבנייה ספונטנית של אנשים עם מצוקת דיור", אומר ראש מועצת שומרון, יוסי דגן. "הרשות הפלשתינית לא בוחלת בשום אמצעי ומייצרת הזדמנויות כלכליות כדי לגנוב את אדמות הלאום של העם היהודי", מאשים דגן.

"יש כאן יד מכוונת לבנייה במקומות אסטרטגיים – שטח אש שבו אדמות מדינה, שהן גם נכס חשוב לצה"ל וגם העורף הנדל"ני של מרכז הארץ. איפה כל רשויות אכיפת החוק? איפה הירוקים שיוצאים נגדנו על כל דבר? לא נוותר על הקרקעות האלו, שבהן יש גם סכנה לטבע, גם סכנה לבריאות וגם סכנה ביטחונית. מדובר באזור שבו ניתן לירות בנשק קל על מבני ראש העין, שלא לדבר על מרגמות. לא נעצור, נמנע מהם להקים כאן עיר חדשה".

בשבוע שעבר הגישו אנשי "רגבים" עתירה לבית המשפט המחוזי בירושלים כנגד שלוש מהווילות שנבנו שלא כדין בשטח. "מדובר", כתבו, "במבנים שהם חלק ממקבץ של 15 מבני מגורים לא חוקיים שנבנו בסמוך במהלך השנה האחרונה בתחומי שטח אש 203. העתירה התמקדה בשלושה מבנים אלו בשל חומרת המאפיין הנוסף של העבירה ביחס לאותם מבנים - פלישה לאדמות מדינה מוכרזות", ציינו וכתבו כי יש להרוס גם את יתר 12 המבנים שנבנו שלא כדין.

במרחק קצרצר משכונת הווילות נמצאת פסגת הרכס. פחות משלושה ק"מ ממנה ממוקמים הבתים המזרחיים של ראש העין, ובהם השכונה שבה מתגורר גם יו"ר המחנה הממלכתי, בני גנץ. אנו מזהים אלפי נוצות של תרנגולות, שמישהו החליט לזרוק כאן במקום להיפטר מהן בצורה ראויה. בצד השני שאריות משריפה של פסולת אלקטרונית, שאולי הגיעה ממרכז הארץ וחונקת את תושבי ראש העין.

יאיר גרד, דובר של תנועת "גוש מערבא", קבוצת תושבים שפעילה באזור ועוקבת בין היתר אחרי הבנייה הפלשתינית ושריפת הזבל, מספר שאומנם בתחילת מבצע שובר גלים היתה כאן נוכחות גדולה של לוחמים, אך עם הזמן הצבא עזב והגדר נפרצת שוב ושוב.

"יש לנו תיעוד ברור של שב"חים חוצים את הגדר", הוא מספר "כשעולים למרפסת של המדינה אפשר לראות בבירור את התמונה מלפני שמונה או תשע שנים לבין מה שקורה בשטח. הסיפור של דיר בלוט הוא לא בודד, אלא של תוכנית פיאד במאקרו. הם מנסים ליצור כאן חיץ בין גוש מערבא לראש העין. הסיפור הוא של כל מדינת ישראל - שלא מבינה מה קורה מאחורי הגבעה".

מחר החל משעה 09:30 ייערך "כנס המשילות והביטחון האישי" של "ישראל היום" ו"השומר החדש". הכנס יועבר בשידור חי באפליקציה ובאתר של "ישראל היום" וברשתות החברתיות

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר