הפרישה-כתהליך-תאוריית
ספריית תכנים
מלאו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

  • מתוך הספר "פגישה עם פרישה", מיכל פרוכטר - פסיכולוגית קלינית, מומחית בפרישה


    הפרישה כתהליך מתמשך- תיאוריית ההמשכיות

    אחת התיאוריות לגבי תהליך הפרישה מהעבודה קרויה "תיאורית ההמשכיות". אבי התיאוריה הוא רוברט אטצ'לי (Atchley). שינויים מתרחשים בסדרה של שלבים, ואנשים מתמודדים עם השינויים בכל אחד מן השלבים באמצעות דרכי התמודדות חברתיות ופסיכולוגיות שלמדו ופיתחו לאורך חייהם.

    השלב הרחוק 
    מתקיים בשנים שלפני הפרישה. בשלב זה היחס לפרישה העתידית הינו חיובי בדרך כלל. הנושא עדיין רחוק מהחיים היומיומיים, ואנשים שוגים לעיתים בחלומות ורודים ולא-ריאליים על תקופת השגרה העתידנית. בשלב זה הם מחוברים לפנטזיה ואינם מרגישים מתח או חשש מהפרישה. 

    השלב הקרוב
    שלב זה מתחיל כאשר מועד הפרישה מתקרב ונעשה קונקרטי יותר. החשש גובר, והיחס לפרישה משתנה. יש אנשים שאצלם נשמר היחס החיובי כלפי הפרישה, אך אצל רבים מתחילות להתעורר חרדות. בשלב זה מומלץ לארגונים ולמעסיקים לקיים להשתתף בפעילות של הכנה לפרישה כדי לסייע לפורשים להתגבר על חששותיהם. על החששות הטבעיים. 

    שלב תאריך הפרישה
    הכנה נאותה מסייעת לפורשים לתפוס את העתיד בצורה מציאותית ומאוזנת. אולם עדיין, כאשר מגיע תאריך הפרישה עבור פורשים רבים מדובר בשלב אינטנסיבי מבחינה רגשית. זאת חוויה אשר משפיעה על אנשים בצורה שונה וייחודית לכל אחד ואחת.

    שלב ירח הדבש 
    שלב שעובר על מספר לא קטן מהפורשים. הפורש או הפורשת הטריים מתארים את חייהם כאינטנסיביים, צבעוניים ומלאי תזזית. הם "מתנפלים" על עולם הפנאי, עוברים שפע התנסויות וחווים שחרור ושלווה. אצל פורשים אחדים תקופה זו מסתיימת מהר מאוד, ואצל אחרים נמשכת זמן ממושך, חודשים ואפילו שנים. 

    שלב ההתפכחות
     ירח הדבש הסתיים. "שלב ההתפכחות" הוא שלב מורכב מבחינה רגשית. הוא מאופיין  בירידה במצב הרוח תוך התמודדות ראשונית עם גבולות היכולות השונות. לעיתים מתווספת תחושת ריקנות, אשר אופיינית יותר לאנשים שלא הכינו עצמם לקראת התהליך. בשלב זה ישנה הכרה עמוקה יותר במגבלות הגוף וכן במגבלות מההיבט הכלכלי ומההיבט הסביבתי.

    שלב הארגון מחדש
    כאן הפורשים מפתחים ראיה יותר מציאותית של המצב הכולל ובוחנים את יכולותיהם לנוכח המגבלות. מתחיל להיווצר אצלם סולם עדיפויות המבוסס על מעורבות מחודשת בתחביבים ישנים לצד פיתוח תחומי עניין בלתי מוכרים עד כה. 

    שלב היציבות
    בשלב זה הפורשים לוקחים את עצמם בידיים. נוצרת ומתגבשת אצלם שגרה מחודשת, מווסתת ומאוזנת אשר מעניקה להם סיפוק. זה השלב לו אנו קוראים "בגרות שנייה".
     
    שלב הזקנה המאוחרת
    עם העלייה בתוחלת החיים של האדם מועד תחילתו של שלב זה הולך מתרחק. ב"שלב הזקנה המאוחרת" האדם חווה סימני זקנה המגבילים את עצמאותו ובעיקר מגבילים אותו מבחינה בריאותית בצורה ניכרת. 

    בעזרת הבנת השלבים השונים של תהליך הפרישה על פי תיאורית ההמשכיות  יכולים הפורשים להתכונן ולבחון את מיקומם הפרטי והייחודי בתוך התהליך. שלבי התהליך מהווים מעין "מצפן" אשר מורה לפורשים את הכיוון אליו הם מתקדמים ומסייע להם להתכונן אליו.